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Nebbiolo aus gutem Keller ist die Alternative zu mittelmäßigen Barolos der Supermärkte. Bruna Grimaldis Bonurei ist sogar viel mehr: Ein starker Wein mit dichter Frucht, tiefem Geschmack und reifen Gerbstoffen. Himbeere, Rosenblätter, Veilchen, Gewürznelke und Rauch. Alles perfekt abgestimmt. Der richtige Wein zu gutem Fleisch, herzhaften Käsesorten und Pasta mit intensiver Soße.
Die Geschichte des Weingutes Bruna Grimaldi begann vor über 50 Jahren, als der Großvater der jetzigen Besitzer begann, die Trauben aus eigenen Weinbergen selbst zu vinifizieren. Aber erst seit Bruna Grimaldi und ihr Ehemann Franco Fiorini 1999 in den Betrieb einstiegen, ging es richtig voran. Das Weingut liegt in Serralunga d´Alba, besitzt 15 Hektar Reben in Top-Lagen und wird heute von Tochter Martina und Sohn Simone geleitet. Vor allem die neuen Jahrgänge lassen aufhorchen, wurden von Parker & Kollegen extrem gut bewertet und überzeugen sowohl mit hoher Qualität als auch mit fairen Preisen. Highlight und für uns einer der besten Weine für sein geld ist der Barolo Camilla, von Monica Larner, Robert Parker´s Italien-Spezialistin beim WINE ADVOCATE, mit 93+/100 Punkten höher bewertet, als viele teurere Weine des Piemonts aus dem glorreichen Jahrgang 2016.
Robert Parker´s THE WINE ADVOCATE. "This is the estate's youngest expression of Nebbiolo, and the wine used to be called Briccola, but the name was changed in order to avoid confusion with the Briccolina MGA. The Bruna Grimaldi 2018 Nebbiolo d'Alba Bonurei sneaks up on you slowly, offering growing intensity and easy-drinking charm along the way. Unlike Barolo that makes cellar aging its raison d'être, this informal interpretation reveals the linearity and much of the gratifying beauty of the grape with snappy and immediate appeal. It has the natural acidity and basic structure to pair with a sausage and broccoli pizza. Bonurei is the name of the vineyard that supplies the majority of the fruit for this blend, but in reality, the wine is an assemblage from sites in Roddi, Diano d'Alba and Sinio, all representing a large range of exposures and local soil types, from Diano sandstone to the so-called Lequio formations with fossils and Sant'Agata marl. But the Bonurei vineyard gives the wine its backbone. With 15,000 bottles made, you get fabulous value here.Bruna Grimaldi is celebrating the fact that a new generation has come on board. Her children Simone and Martina have now joined full time. One immediate change made is that this estate joined the Consorzio dell'Albeisa. It has restyled its labels in order to match the classic look of the trademarked Albeisa bottle. Another change regards the Barolo Camilla that previously represented fruit from a vineyard on the back side of the Grinzane Cavour castle near the winery location. This is no longer the case, and starting with the 2016 vintage reviewed here, the Barolo Camilla represents a blend of fruit from across four comuni, or villages, in Barolo. These are Borzone and Raviole in Grinzane Cavour, Roere di Santa Maria in La Morra, Badarina in Serralunga d'Alba and Bricco Ambrogio in Roddi. Bruna Grimaldi did not produce the Barolo Badarina Riserva in 2014 or in 2015 due to low yields. The next vintage of that wine will be the 2016, to be released in 2022."